280.00kr

Lund - svart på vitt

Detta är en fotobok (Kultursmedjan Lundensis) på knappt 100 sidor med berättelser och svartvita fotografier om det historiska Lund. Författaren Bengt Karlsson har tidigare gett ut en lång rad kulturhistoriska böcker om både Skåne och Lund och den här gången har han botaniserat i bland annat Hagbloms bildarkiv på Universitetsbiblioteket i Lund för att hitta stämningsfulla fotografier. Kapitlen i boken handlar bland annat om Hemgården, biltrafiken i Lund, Lunds damklubb, Centralstationen och Sydsvenska gymnastikinstitutet. Boken innehåller även en del bilder från vårt bildarkiv.
280.00kr

Berättelsen om Malmös första popklubb

Lördagen 29 februari 1964 var inte som andra lördagar. På trottoaren utanför Ungdomens Hus på Skolgatan i Malmö trängdes hundratals ungdomar som var där för att lyssna på musik och roa sig på Klubb Bongo - Malmös första twistklubb som hade premiär just denna kväll. Det var starten för det som skulle bli fyra viktiga och händelserika år för Malmö som musik- och popstad. På Klubb Bongo kom en rad band och artister att uppträda: Jimi Hendrix, John Mayall, Hep Stars, Yardbirds, Smal Faces, Ten Years After och naturligtvis även de lokala storheterna som Gonks, Namelosers och Troublemakers. Sydsvenskan-journalisten Ulf Clarén berättar i Bongo - Berättelsen om Malmös första popklubb (Kira förlag) om klubbens historia och intervjuar flera av initiativtagarna till detta legendariska nöjesställe.
280.00kr

Fredsåret

Författaren Margareta Munklinde är tillbaka med en uppföljare till den uppskattade romanen Tyst Krig från 2017. Fredsåret handlar om äkta paret Birger och Elisabet Lagerhof och deras upplevelser i efterkrigstidens Malmö. Birger har återvänt till Sverige efter två års internering i Skottland och vid hemkomsten till Malmö möter han Elisabet med ett nyfött barn. Trevande gör de försök att närma sig varandra igen. Samtidigt pågår arbetet med att bygga upp samhället igen efter de oroliga krigsåren med ransoneringar, krigshot och beredskap.
340.00kr

Hela berättelsen om Cornelis Vreeswijk

Det här är en väsentligt utökad och omarbetad upplaga av Klas Gustafsons biografi som ursprungligen kom ut 2006 men länge har varit slutsåld. Klas Gustafson har fått tillgång till nytt material om Cornelis, bland annat en längre intervju strax före Vreeswijks död, okända fotografier, manuskript med mera. I boken Ett bluesliv (Bo Ejeby förlag) berättas om Cornelis liv och verk, hans kärlekshistorier, fängelsevistelser, drog- och alkoholberoende men också hans unika förmåga att beröra sin publik med ord och musik. Boken är på hela 650 sidor och rikt illustrerad med bilder. Den möttes med stora lovord när den första gången gavs ut: "något av ett journalistiskt storverk", skrev till exempel Expressen.
280.00kr

Och den stora evakueringen över Östersjön 1943-1944

Under den dramatiska sommaren 1944 evakuerades tusentals estlandssvenskar till Sverige för att komma undan andra världskriget. En av organisatörerna var den tyske SS-officeren Ludwig Lienhard som under en period avlönades som svensk flyktingkoordinator. Efter kriget hoppades han bli betraktad som hjälte i Sverige, men historien ville annat. Han anklagades för att ha tagit mutor för att hjälpa flyktingarna och det ryktades att han i själva verket tillhört den tyska underrättelsetjänsten. När Ludwig Lienhard inte längre var välkommen i Sverige lät han renovera ett gammalt segelfartyg, Falken, och seglade tillsammans med ett 20-tal andra personer till Argentina för att starta ett nytt liv där. Den dramatiska seglatsen i storm och svåra förhållanden följdes intensivt av den svenska pressen. Journalisten Marcus Wallén berättar i boken Falkens Flykt (Albert Bonniers Förlag) den märkliga historien om ett bortglömt öde i andra världskrigets skugga.
300.00kr

Ingmar Bergman & Malmö stadsteater 1952-1958

1950-talet räknas som Malmö stadsteaters storhetstid. Anledningen? Ingmar Bergman arbetade som regissör och konstnärlig rådgivare på teatern och samlade kring sig en skådespelarensemble med namn som Max von Sydow, Bibi Andersson, Gunnel Lindblom och Harriet Andersson. Tillsammans satte de upp en rad föreställningar som lockade publik och kritiker från hela landet till Malmö. Universitetslektor Rikard Loman, som till vardags undervisar i teater och dramaturgi vid Lunds universitet, berättar i boken Funkisregi Ingmar Bergman och Malmö stadsteater 1952-1958 (Kira förlag) om Bergmans ansträngningar att finna sig till rätta i det nybyggda teaterhuset vid Fersens väg vid en tid när Malmö först och främst är en industristad utan kulturell identitet.
390.00kr

Järnvägen och villorna

Författaren och förläggaren Eva Wrede berättar i boken om hur järnvägen kom till Lomma i slutet på 1800-talet och gav orten en skjuts att växa österut. Lomma blev en stationsort på sträckan Malmö - Billesholm och runt det vackra stationshuset - som invigdes 1886 - växte snart två villaområden fram. Boken Lomma Järnvägen och villorna (Eva Wrede förlag) kan ses som en fristående fortsättning på hennes tidigare bok Lomma Strandvägen. Båda böckerna vänder sig till både gamla och nyinflyttade Lommabor som vill veta mer om ortens historia. Boken är på 192 sidor och rikt illustrerad med historiska bilder.
280.00kr

Schackgeniet - Maoisten - Motståndsmannen

Det är inte många som känner till honom idag, men i slutet på 1960-talet var Rolf Martens Sveriges bästa schackspelare. Blott 25 år gammal vann han SM 1967 efter rekordsnabbt spel och spåddes en lysande framtid vid schackbordet. Många såg likheterna mellan honom och Bobby Fischer. För likt den amerikanske världsmästaren drog sig Rolf Martens snart tillbaka och lade schackkarriären på hyllan. Istället ägnade han sig åt politik på den yttersta vänsterkanten och arbetade som svetsare på ett företag i Eslöv.  Nu har stormästaren i schack Axel Smith tillsammans med gamla lagkamrater i Lunds Akademiska Schackklubb (LASK) skrivit en biografi om denne märkvärdige person: Rolf Martens Schackgeniet - Maoisten - Motståndsmannen (LASK/Schackstudion). Boken berättar om Martens liv från födseln i Norge 1942 till uppväxten i Malmö och Lund och hans bortgång 2008. Boken är också en lärobok i schack och innehåller en diger genomgång av spelöppningar och spelteorier med namn som Norska Råttförsvaret och Ultrahypermodern Attack (UHA). Boken är på 384 sidor och rikt illustrerad både med bilder och schackdiagram.
280.00kr

Om Skånska Teaterns 20 år i Landskrona

Den fria teatergruppen Skånska Teatern bildades i Malmö 1974 men flyttade snart till Landskrona och kom att bli en av stadens viktigaste kulturella utposter i 20 års tid. Flera av våra mest kända teaterpersonligheter har till och från arbetat på Skånska Teatern: Rolf Lassgård, Peter Haber, Chatarina Larsson och Peter Oskarson. Den sistnämnde var konstnärlig ledare för teatergruppen i nästan tio år och ansvarig för några av teaterns mest uppskattade föreställningar. Nu har Skånska Teaterns 20 år i Landskrona blivit en bok: Konsten med publiken (Kira förlag) under redaktörskap av Björn Hedman, producent på Skånska Teatern 1974-1980. I boken berättas om flytten från Malmö till Landskrona, om arbetet med att locka ny publik till teatern och samarbetet med publikombud på skolor och arbetsplatser för att göra Skånska Teatern till en angelägenhet för alla.
280.00kr

Berättelsen om Ormen Friske

Den fascinerande berättelsen om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske är idag bortglömd av de flesta. Sommaren 1950 satte en grupp unga frisksportare segel för att besöka det Europa som så nyligen härjats av kriget. De hade byggt en kopia av ett norskt vikingaskepp och deras resa längs den svenska kusten från Stensund i Sörmland ner till Ystad följdes av ett stort pressuppbåd. Men en storm på Tyska bukten i Nordsjön midsommar 1950 blev förödande för skeppet och dess besättning. Fartyget gick under i stormen och samtliga 15 besättningsmän omkom. Författaren och journalisten Jack Werner har i flera år undersökt händelserna kring förlisningen och ger i Berättelsen om Ormen Friske (Albert Bonniers förlag) en spännande skildring av resan men också det dramatiska efterspelet i kalla krigets skugga.