210.00kr

Minnen från dryg 60 år som journalist

Claes-Allan Lundin, kallad Ludde, var en av många färgstarka profiler på tidningen Kvällsposten. Han började där redan 1965 och kastades direkt in i hetluften. Endast 21 år gammal reste han till Vietnam 1966 för att bevaka kriget och sedan följde en lång rad uppdrag runt om i världen: Lill-Babs och Lasse Berghagens smekmånad på Kanarieöarna, Miss Universum i Hongkong och El Salvador, tågrånaren Ronnie Biggs i Brasilien och Muhammad Alis sista match i Nassau 1981. Nu har Claes-Allan Lundin skrivit sina journalistmemoarer (Grafix förlag) där han berättar om människor han mött, kolleger som han arbetat tillsammans med och en och annan rolig historia om vad som faktiskt hände bakom kulisserna.
280.00kr

Ungdomskulturen i Malmö på 60-talet

Det här är historien om några år på 1960-talet när popen kom till Malmö. Lokala band som Namelosers och Gonks gjorde stor succé på hemmaplan och internationella stjärnor som Rolling Stones och Jimi Hendrix kom tidigt på besök till stan. Journalisten Per Hägred och Ann Dahlén berättar om i boken om nya fenomen som ungdomsrevolt, minikjolar, hamburgare och våldsamma bråk mellan raggare och mods.
260.00kr

Din guide till inspelningsplatser i Skåne

Svensk film och filmindustri har mycket av sin upprinnelse i Skåne. Listan på kända filmer som helt eller delvis spelats in i Skåne är lång: Det sjunde inseglet, Smultronstället, Äppelkriget och Bröderna Lejonhjärta är bara några. I boken Filmlandskap Din guide till inspelningsplatser i Skåne (Bokförlaget Augusti) har författaren Caroline Alesmark samlat mer än 50 särskilt omtalade svenska filmverk med rötterna i Skåne. För varje film som tas upp i boken finns en berättande text om filmen plus bilder från själva inspelningen samt kartor och nytagna fotografier för den som vill resa runt i det skånska landskapet och själv utforska de filmhistoriska platserna. Boken fungerar därför både som en guidebok för den som vill semestra i filmens tecken och som källbok för cineasten med kärlek till svensk film.
290.00kr

En biografi om Hasse Mattisson och Jörgen Ohlsson

Många stjärnor har genom åren spelat i den himmelsblå tröjan. I slutet på 1990-talet och början på 2000-talet var två av förgrundsfigurerna i MFF Hans Hasse Mattisson och Jörgen Ohlsson. Båda var med om stora med- men också motgångar. Nu har dessa båda himmelsblå hjältar förärats en biografi: Blått ett hjärta av journalisten Micke Sjöblom och fotografen Anders Roos. I boken får vi följa Mattissons och Ohlssons fotbollskarriärer med höjdpunkter som det allsvenska guldet 2004 men också den försmädliga degraderingen till Superettan 1999. Förordet är skrivet av en annan MFF-legendar, Niclas Kindvall, och samtliga MFF-tränare under den här perioden - Rolf Zetterlund, Frans Thijssen, Roland Andersson, Micke Andersson och Tom Prahl - medverkar i boken och ger sin syn på vad hände i klubben under dessa år. Boken är rikligt illustrerad.
280.00kr

Och Hemslöjden

Kerstin Mauritzson var textilkonstnär och chef på Malmöhus läns hemslöjdsförening. Hon förnyade de textila traditionerna med djärva mönster och färgkombinationer för hemmen, offentliga miljöer och kyrkor. Författaren Jonas Lindström har skrivit en bok om henne och hennes verksamhet: Textilkonstnären Kerstin Mauritzson och hemslöjden (Eget förlag). Boken är på 192 sidor och rikligt illustrerade med historiska bilder från hennes arbete under 1960- och 70-talen men även nytagna bilder på hennes färgsprakande textilkonst.
300.00kr

Bilder från en stad och dess omgivningar

Arkitekten Jonas Lindström har arbetet i Lund i hela sitt vuxna liv men har sina rötter i Karlshamn, Blekinge. Efter 40 år i lärdomsstaden har han samlat sina erfarenheter av staden i en stor fotobok med titeln Lund - bilder från en stad och dess omgivningar (Eget förlag). Boken är på 260 sidor och rikligt illustrerad med bilder som Lindström själv tagit under sina vandringar i staden men också med historiska bilder från ett svunnet Lund. Fokus ligger på byggnader, gatumiljöer, kyrkor och natur.
300.00kr

En del av Blekinge

Karlshamn är en liten pärla på Blekinges sydkust med vacker natur och spännande historia. Arkitekten Jonas Lindström, verksam i Lund, växte upp i Karlshamn och har gjort en fotobok om hemtrakten: Karlshamn med omnejd - En del av Blekinge (Eget förlag). I boken som är på 264 sidor tar Lindström upp stadens historia, natur, sjöfart och naturligtvis byggnader och illustrerar sina ämnen med ett stort bildmaterial.
279.00kr

Hur Malmö blev en stad för bilar

Etnologen Niklas Ingmarsson (till vardags verksam på Kulturen i Lund) har ett brinnande intresse för bilar. I boken Bilstadens biotop - Hur Malmö blev en stad för bilar (Kira förlag) tar han läsaren med på en rundtur genom staden med bilen och biltrafiken i fokus. Tonvikten ligger på 1950- och 1960-talet då estetiken i biltillverkningen verkligen var iögonenfallande! Niklas Ingmarsson, som själv har en stor bildsamling med historiska motorbilder, har illustrerat boken med fantastiska svartvita bilder från 50- och 60-talet på bilar, bensinmackar, bilhallar, bilverkstäder och gatuvyer i Malmö - och kryddar med lättlästa och njutbara betraktelser om vad bilen har betytt för staden och dess utformning.
450.00kr

Badliv, turistliv och sommargäster i Tylösand och Frösakull

Tylösand är en av Sveriges mest kända badorter med en fyra kilometer lång sandstrand och ett nöjesliv som lockat både kändisar och vanliga människor till Halmstad. Nu har Sydsvenskan-journalisten Erik Magnusson och formgivaren Frederic Täckström skrivit boken om Tylösand, från den första badrestaurangen 1915, bygget av Tylöhus 1931 och fram till dagens Hotel Tylösand som drivs av bland andra Per Gessle. Boken heter Här samla vi kraft och lefvnadsmod! (Stilbildarna i Mölle) och är en riktig tegelsten med över 700 historiska bilder och fantastiska berättelser om personer och händelser som präglat den fascinerande badorten på Hallands västkust.
290.00kr

Henrik Venant, Heartwork Records och punkscenen i Malmö/Lund

När punken kom till Malmö och Lund i slutet på 1970-talet hände det saker som gav genljud över hela landet. Ungdomar startade spelställen, arrangerade konserter, grundade skivbolag, ritade affischer och skapade fanzines. En av förgrundsgestalterna var Henrik Venant som drog igång skivbolaget Heartwork Records i Lund och såg till att band som TT Reuter, Garbochock, Cortex, Underjordiska Lyxorkestern och många andra kunde sprida sin musik. Vi kan inte dö (Helium Press) av Karl G Jönsson, Mats Eriksson Dunér och Jonas Ellerström berättar hela historien om Heartwork Records, skiva för skiva, från inspelningen av första singeln 1977 till dagens produktion.