Stäng
260.00kr
Peps är en av Sveriges mest begåvade och respekterade musiker och låtskrivare. Han började på 60-talet som bluesartist men kom under 70-talet att mer inspireras av reggaen och slog igenom för den stora publiken med låtar som Hög standard, Falsk matematik och Oh boy! Nu har HD-journalisten Göran Holmquist skrivit en bok om Peps där han följer artisten från det första bandet Down Beat Crowd till Peps Bluesband som blev till Peps Blodsband och de senare årens samarbete med artister som Kal P Dal, Wilmer X och Timbuktu. Spela för livet (Bokpro förlag) är på 288 sidor och rikt illustrerad med bilder från Peps långa karriär på den skånska musikscenen. Boken släpps den 10 december 2020.
Stäng
250.00kr

Min skånska kokbok

Vad är egentligen skånsk mat? I Min skånska kokbok (Bokförlaget Arena) tar matskribenten och författaren Anna Billing ett personligt grepp om den skånska maten och anpassar traditionella recept till dagens middagsbord. Allt som allt har det blivit 200 recept på allt från knaprig ugnsstekt gås till Brantevikssill, maffig äggakaka och syrade kåldolmar. Till detta kommer underhållande faktatexter om råvaror, gamla tillagningsmetoder och nya ingredienser. Boken är på 256 sidor. Anna Billing belönades med Måltidsakademiens pris Årets svenska Måltidslitteratur för boken Alla hönsen hemma och färska ägg i köket 2015. Min skånska kokbok släpps 2 november 2020.
Stäng
230.00kr

Nybyggare i Malmö: Krageholmsgatans framväxt 1930-1940

Kan man berätta om en stads historia genom att fokusera på en enda gata? Elisabeth Ivansson har i flera år forskat och samlat information om Krageholmsgatan i Malmö. I boken Nybyggare i Malmö (Kira förlag) berättar hon om familjerna som på 1930-talet byggde sina hus på Rosenvång för att förverkliga sina drömmar och skapa sig ett rikt liv. Många av kvinnorna var hemmafruar medan männen var småföretagare eller jobbade på Kockums, Skånska Cementgjuteriet eller någon annan av Malmös större arbetsplatser. Barnen var många och skapade egna lekplatser i obebyggda områden i närheten. Men allting var inte idyll. Krigsåren innebar umbäranden och svårigheter att få vardagen att gå ihop och sjukdom och arbetslöshet kunde innebära ekonomisk katastrof. Nybyggare i Malmö är på 180 sidor och skildrar ett Malmö som både ligger nära och långt ifrån.
Stäng
270.00kr

På väg

Motorhistoriska spår i Skåne

Författaren Niklas Ingmarsson arbetar som etnolog på Kulturen i Lund. I den här boken besöker han gamla bensinmackar och bilverkstäder i Skåne - några övergivna och öde, andra helt nyrenoverade och fortfarande i full verksamhet. Det doftar bensin, spillolja och trassel och boken är en sorts skånsk roadmovie ackompanjerad av raps, pilalléer och motorljud. I På väg (Kira förlag) får vi följa med författaren på hans resa från klassiska Sväng In i Knislinge (ett kombinerat diskotek och bilmack!) till museet i Borrby, macken i Smedstorp och många många fler stopp på vägen. På väg är på 168 sidor och rikt illustrerad. Boken släpps 20 juli.
Stäng
270.00kr

Rännil blev till flod

Nätverket kring 68-kyrkan och tidskriften Inter Nos i Lund

Det har förflutit ett halvsekel sedan 68-rörelsen sköljde över stora delar av vår värld. Många inom denna vänstervåg var studenter, författare och intellektuella. Även kristna studenter influerades av rörelsen. Rännil blev till flod (Universus Academic Press) berättar om vad som hände i universitetsstaden Lund bland kyrkliga och frikyrkliga studenter under de röda åren 1968-1972. Författaren Gunnar Hyltén-Cavallius studerade själv teologi i Lund under dessa år och skildrar i boken flera välkända profiler inom 68-rörelsen som senare kom att sätta stor prägel på Svenska kyrkan som till exempel KG Hammar, Per Frostin och Martin Lind.
Stäng
325.00kr

Olympen

Artisterna - Publiken - Betongen

Ny upplaga av succéboken om den klassiska konsertarenan Olympen. Första upplagan som kom 2014 har sedan länge varit slutsåld. Det skulle ha spelats handboll på Olympen i Lund, men en arkitektmiss på 50 cm gjorde att det blev rock’n’roll istället. När Stefan Julius Malmström öppnade dörrarna för 70-talets rockcirkus förvandlades arenan till södra Sveriges hetaste konsertlokal. Vecka efter vecka från tidigt 1972 rullade några av dåtidens största stjärnor in med sina turnébussar på det nybyggda studentområdet. Paul McCartney med Wings på första turnén efter Beatles uppbrott, Alice Cooper med både boaorm och giljotin, Sweet, Kiss, T. Rex, Roxy Music, Lou Reed och en närmast ändlös rad av internationella toppartister. De bästa ögonblicken från mer än tre decennier finns samlade här i form av bilder från såväl press som fans, kryddat med författaren Sven Lindströms underhållande intervjuer och texter samt många citat från dåtidens tidningsrecensioner. Välkommen till Olympen och 250 fullmatade sidor som tar dig längst fram till scenen – och bakom den. Den nya upplagan släpps 20 augusti men kan beställas redan nu!

Stäng
350.00kr

Här stråla vi ikapp med solen!

Badliv, turistliv och sommargäster i Viken genom tiderna

Viken är idyllen vid Öresund. Hit kom de första danska badgästerna på 1890-talet för att njuta av ett rofyllt och stilla liv i ett ålderdomligt fiskeläge. Erik Magnusson och Frederic Täckström skildrar med spännande texter och över 450 bilder hur Viken under decenniernas lopp förändrats som sommarort och ferieidyll. Viken utvecklades på samma sätt som Arild, Torekov och andra skånska fiskelägen till mondän badort med en av Skånes förnämligaste sandstränder. Men Viken har i alla tider kännetecknats mer av friluftsliv, familjesamvaro och naturupplevelser, i mindre grad av glamoröst nöjesliv. Den prägeln finns kvar än idag i en by som är en blandning av badort, kulturmiljö och villaförort. Här stråla vi ikapp med solen (Stilbildarna i Mölle) är den femte boken om de nordvästskånska badorterna som Erik Magnusson och Frederic Täckström gjort. Boken är en så kallad coffee table book på 240 sidor.
Stäng
360.00kr

Det hemliga Malmö

Journalisten Lena Breitner och den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg berättar i sin nya bok om Malmös hemliga historia. I 38 kapitel skildrar de hur Malmö genom olika tider varit platsen för spioner, agenter, dubbelagenter och terrorister. Boken inleds med motståndsrörelsen mot Karl X på 1600-talet och Karl XII:s hemlige spion, här berättas om sprängningen av Amalthea, Lenins genomresa genom Malmö, ryska och östtyska agenter under kalla kriget och hemliga besök av IRA, Baader Meinhof-ligan och PFLP. En stor del av boken handlar om Malmö under andra världskriget och de engelska, tyska, svenska och danska agenter som arbetade här för att vinna kriget åt sin sida.
Stäng
260.00kr

Backarna - Liv och historia i en förstad

Stadsdelen Kirseberg i Malmö kallas i folkmun för Backarna. Området växte fram som en förstad till Malmö under industrialismens genombrott under andra halvan av 1800-talet och hade länge ett dåligt rykte som tillhåll för tjuvar, bråkmakare och fyllbultar. På 1970-talet hotades de äldsta delarna att rivas men en stor folkopinion såg till att rädda många av de byggnader som skulle saneras. Backarna - Liv och historia i en förstad (Kira förlag) är en återutgivning av Anna Margarethe Thagaards bok från 1985 som länge varit slut. Boken har tre delar: Kirsebergs historia, Livet på Backarna och Kirsebergs framtid och innehåller ny och omarbetad information framför allt om stadsdelens historiska skede.
Stäng
380.00kr

Tidernas hästaffärer

Hästhandlare har ofta varit original med stora personligheter. På Sjöbo marknad roade de varje år publiken med sina teatrala affärsuppgörelser, Bibeltjocka plånböcker och egensinniga sätt att uppträda. Deras rykte var inte alltid det bästa, inte heller hästarnas... Tidernas hästaffärer (Landsbygdens bok) är en kärleksfull skildring av hästhandlaryrket genom olika tider. Författaren och fotografen Bo Ingvar Svensson berättar i ord och bild om kända hästhandlare från förr och nu, besöker hästauktionerna i Sverige och ger en mustig skildring av hur det egentligen gick till på hästmarknaderna i Sjöbo.