320.00kr

Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild

Fotboll är inte bara ett spel mellan två lag som försöker sparka en boll i mål, det är också ett kulturellt fenomen. Idrottshistorikern Torbjörn Andersson har i boken Fotbollens kuriosakabinett (Arx förlag) samlat och dokumenterat fotbollens kulturarv. Tillsammans med fotografen Edvard Koinberg har han inventerat Kungliga Bibliotekets samling av affischer, Fotbollförbundets samling av historiska klenoder och forskat i både landslagens och småklubbarnas arkiv. Resultatet har blivit en underbar blandning av högt och lågt: konst, matchprogram, tröjor och skor, vykort, pokaler, leksaker och supporterprylar. Boken är på hela 480 sidor och innehåller nära 900 bilder som berättar den svenska fotbollens kulturhistoria.
270.00kr

Människor, Minnen, Myter

Svaneholms slott på Österlen är en vacker renässanspärla. Det började byggas på 1530-talet när Skåne fortfarande var danskt och bär på en rikhaltig och spännande historia. Det var till exempel här som Rutger Macklean verkade i slutet på 1700-talet när han reformerade det svenska jordbruket och på slottet finns alltjämt ett Mackleanrum med minnen och reliker från hans tid. I boken Svaneholm - Människor, Minnen, Myter (Kira förlag) berättar historikern Carin Bergström och museimannen Håkan Cerne slottets historia och tar även läsaren med på en vandring i parken och de natursköna omgivningarna. Boken är på 162 sidor och rikt illustrerad.
250.00kr

Men Lundagård lever

Sveriges äldsta studenttidning, Lundagård, har fyllt 100 år. Den grundades redan 1920 och har genom åren varit en plantskola för blivande journalister, politiker, författare och samhällsdebattörer. På redaktionen i AF-Borgen har färgstarka profiler som Hasse Alfredson, Per T Ohlsson, Rakel Chukri, Hjalmar Gullberg, Per Gahrton, Torgny Segerstedt och Karin Olsson satt sina avtryck. I Men Lundagård lever (Helium Press) tecknas tidningens hundraåriga historia på över 360 sidor och med ett rikt bildmaterial. Bland de medverkande skribenterna finns PM Nilsson, Ida Ölmedal, Kalle Lind, Helena Thorfinn, Gunnar Wetterberg, Lotte Möller och många fler. Boken släpps den 20 maj 2021.
270.00kr

Sofieros trädgårdsbok

Sofiero och dess slottsträdgård är ett populärt besöksmål för den som vill njuta av vacker natur. I boken Sofieros trädgårdsbok (Bokförlaget Arena) ger dagens trädgårdsexperter på Sofiero praktiska tips och råd hur man vårdar sin egen trädgård. Läsaren får bland annat lära sig hur man skapar formstarka trädgårdsrum och kan bygga upp blomsterbäddar där växternas blomning avlöser varandra från vår till höst. Boken på 208 sidor är författad av Nina Nordh och rikt illustrerad med båda nytagna och historiska fotografier och även ritningar och skisser.
280.00kr

Mästarnas trädgårdsrum

I Mästarnas trädgårdsrum (Arena förlag) får du hälsa på hos några av landets mest välrenommerade växtkännare, landskapsarkitekter och trädgårdsingenjörer och deras egna privata trädgårdar. De delar med sig av sina tankar och tips om hur man bäst skapar sitt eget trädgårdsrum. Här finns allt från den romantiska villaträdgården och den vilda naturträdgården till nyttoträdgården, kolonitäppan, takterassen och strandträdgården. Mästarnas trädgårdsrum är skriven av frilansjournalisten Bella Linde och illustrerad med bilder av fotografen Gabriella Dahlman. Boken är på 232 sidor och ett måste för alla trädgårdsälskare.
350.00kr

Malmgården 1935

Bostadskvarteret Malmgården är ett av Malmös mest kända funkishus. Malmgården uppfördes 1934-1935 av byggmästaren Eric Sigfrid Persson och var det första av hans stora byggprojekt i Malmö som senare skulle följas av Riberhus (1938) och Friluftsstaden (1942). Vid invigningen räknades Malmgården som ett av landets mest moderna hus och ett praktexempel på den funktionalistiska arkitekturen. I boken Byggmästare Eric Sigfrid Persson: Malmgården 1935 (Arena förlag) berättar författarna Frans Gillberg, Olga Schlyter, Martin Söberg och Bengt Wahlgren om huset, dess tillblivelse och den restaurering som nyligen genomfördes. Boken är på 148 sidor och illustrerad med bilder av fotografen Mads Frederik Christensen.
280.00kr
Flerfaldige vinnaren i Tiotusenkronorsfrågan/Kvitt eller dubbelt i ämnet Beatles, Staffan Olander, tar oss med på en resa genom sitt mångskiftande liv. Från barndomen i Fjelie till den nära vänskapen med sir George Martin, den legendariske skivproducenten som räknades som den femte Beatles-medlemmen. I boken Staffan & Beatles - popmusiken blev ett livsprojekt (Kira förlag) berättar han tillsammans med Sydsvenskan-journalisten Ulf Clarén om sina många möten och samarbeten med Beatles, om arbetet som bankdirektör och om kändisskapet när han slog igenom i TV:s långkörare Tiotusenkronorsfrågan. Boken är på 324 sidor och rikt illustrerad med bilder.
360.00kr
Ystad-Metall är ett välkänt namn i svensk designhistoria. I mer än 50 år tillverkade företaget nytto- och prydnadsföremål i tenn, brons och annan metaller och nådde stora framgångar både i Sverige och internationellt. Flera välkända konstnärer och formgivare som Wiwen Nilsson, Stig Blomberg och Ulla Fogelklou-Skogh har genom åren samarbetat med Ystad-Metall. I boken Ystad-Metall 1919-1969 (Bokförlaget Arena) berättar konstvetaren Jonas Barros Eriksson företagets historia och lyfter fram både kända och numera bortglömda föremål ur företagets produktion. Boken på 336 sidor och rikt illustrerad med bilder.
260.00kr

Peps Persson en skånsk speleman

Peps är en av Sveriges mest begåvade och respekterade musiker och låtskrivare. Han började på 60-talet som bluesartist men kom under 70-talet att mer inspireras av reggaen och slog igenom för den stora publiken med låtar som Hög standard, Falsk matematik och Oh boy! Nu har HD-journalisten Göran Holmquist skrivit en bok om Peps där han följer artisten från det första bandet Down Beat Crowd till Peps Bluesband som blev till Peps Blodsband och de senare årens samarbete med artister som Kal P Dal, Wilmer X och Timbuktu. Spela för livet (Bokpro förlag) är på 288 sidor och rikt illustrerad med bilder från Peps långa karriär på den skånska musikscenen. Boken släpps den 10 december 2020.
250.00kr

Min skånska kokbok

Vad är egentligen skånsk mat? I Min skånska kokbok (Bokförlaget Arena) tar matskribenten och författaren Anna Billing ett personligt grepp om den skånska maten och anpassar traditionella recept till dagens middagsbord. Allt som allt har det blivit 200 recept på allt från knaprig ugnsstekt gås till Brantevikssill, maffig äggakaka och syrade kåldolmar. Till detta kommer underhållande faktatexter om råvaror, gamla tillagningsmetoder och nya ingredienser. Boken är på 256 sidor. Anna Billing belönades med Måltidsakademiens pris Årets svenska Måltidslitteratur för boken Alla hönsen hemma och färska ägg i köket 2015.