Stäng
280.00kr
Flerfaldige vinnaren i Tiotusenkronorsfrågan/Kvitt eller dubbelt i ämnet Beatles, Staffan Olander, tar oss med på en resa genom sitt mångskiftande liv. Från barndomen i Fjelie till den nära vänskapen med sir George Martin, den legendariske skivproducenten som räknades som den femte Beatles-medlemmen. I boken Staffan & Beatles - popmusiken blev ett livsprojekt (Kira förlag) berättar han tillsammans med Sydsvenskan-journalisten Ulf Clarén om sina många möten och samarbeten med Beatles, om arbetet som bankdirektör och om kändisskapet när han slog igenom i TV:s långkörare Tiotusenkronorsfrågan. Boken är på 324 sidor och rikt illustrerad med bilder.
Stäng
360.00kr
Ystad-Metall är ett välkänt namn i svensk designhistoria. I mer än 50 år tillverkade företaget nytto- och prydnadsföremål i tenn, brons och annan metaller och nådde stora framgångar både i Sverige och internationellt. Flera välkända konstnärer och formgivare som Wiwen Nilsson, Stig Blomberg och Ulla Fogelklou-Skogh har genom åren samarbetat med Ystad-Metall. I boken Ystad-Metall 1919-1969 (Bokförlaget Arena) berättar konstvetaren Jonas Barros Eriksson företagets historia och lyfter fram både kända och numera bortglömda föremål ur företagets produktion. Boken på 336 sidor och rikt illustrerad med bilder.
Stäng
260.00kr
Peps är en av Sveriges mest begåvade och respekterade musiker och låtskrivare. Han började på 60-talet som bluesartist men kom under 70-talet att mer inspireras av reggaen och slog igenom för den stora publiken med låtar som Hög standard, Falsk matematik och Oh boy! Nu har HD-journalisten Göran Holmquist skrivit en bok om Peps där han följer artisten från det första bandet Down Beat Crowd till Peps Bluesband som blev till Peps Blodsband och de senare årens samarbete med artister som Kal P Dal, Wilmer X och Timbuktu. Spela för livet (Bokpro förlag) är på 288 sidor och rikt illustrerad med bilder från Peps långa karriär på den skånska musikscenen. Boken släpps den 10 december 2020.
Stäng
250.00kr

Min skånska kokbok

Vad är egentligen skånsk mat? I Min skånska kokbok (Bokförlaget Arena) tar matskribenten och författaren Anna Billing ett personligt grepp om den skånska maten och anpassar traditionella recept till dagens middagsbord. Allt som allt har det blivit 200 recept på allt från knaprig ugnsstekt gås till Brantevikssill, maffig äggakaka och syrade kåldolmar. Till detta kommer underhållande faktatexter om råvaror, gamla tillagningsmetoder och nya ingredienser. Boken är på 256 sidor. Anna Billing belönades med Måltidsakademiens pris Årets svenska Måltidslitteratur för boken Alla hönsen hemma och färska ägg i köket 2015.
Stäng
230.00kr

Nybyggare i Malmö: Krageholmsgatans framväxt 1930-1940

Kan man berätta om en stads historia genom att fokusera på en enda gata? Elisabeth Ivansson har i flera år forskat och samlat information om Krageholmsgatan i Malmö. I boken Nybyggare i Malmö (Kira förlag) berättar hon om familjerna som på 1930-talet byggde sina hus på Rosenvång för att förverkliga sina drömmar och skapa sig ett rikt liv. Många av kvinnorna var hemmafruar medan männen var småföretagare eller jobbade på Kockums, Skånska Cementgjuteriet eller någon annan av Malmös större arbetsplatser. Barnen var många och skapade egna lekplatser i obebyggda områden i närheten. Men allting var inte idyll. Krigsåren innebar umbäranden och svårigheter att få vardagen att gå ihop och sjukdom och arbetslöshet kunde innebära ekonomisk katastrof. Nybyggare i Malmö är på 180 sidor och skildrar ett Malmö som både ligger nära och långt ifrån.
Stäng
270.00kr

På väg

Motorhistoriska spår i Skåne

Författaren Niklas Ingmarsson arbetar som etnolog på Kulturen i Lund. I den här boken besöker han gamla bensinmackar och bilverkstäder i Skåne - några övergivna och öde, andra helt nyrenoverade och fortfarande i full verksamhet. Det doftar bensin, spillolja och trassel och boken är en sorts skånsk roadmovie ackompanjerad av raps, pilalléer och motorljud. I På väg (Kira förlag) får vi följa med författaren på hans resa från klassiska Sväng In i Knislinge (ett kombinerat diskotek och bilmack!) till museet i Borrby, macken i Smedstorp och många många fler stopp på vägen. På väg är på 168 sidor och rikt illustrerad.
Stäng
350.00kr

Här stråla vi ikapp med solen!

Badliv, turistliv och sommargäster i Viken genom tiderna

Viken är idyllen vid Öresund. Hit kom de första danska badgästerna på 1890-talet för att njuta av ett rofyllt och stilla liv i ett ålderdomligt fiskeläge. Erik Magnusson och Frederic Täckström skildrar med spännande texter och över 450 bilder hur Viken under decenniernas lopp förändrats som sommarort och ferieidyll. Viken utvecklades på samma sätt som Arild, Torekov och andra skånska fiskelägen till mondän badort med en av Skånes förnämligaste sandstränder. Men Viken har i alla tider kännetecknats mer av friluftsliv, familjesamvaro och naturupplevelser, i mindre grad av glamoröst nöjesliv. Den prägeln finns kvar än idag i en by som är en blandning av badort, kulturmiljö och villaförort. Här stråla vi ikapp med solen (Stilbildarna i Mölle) är den femte boken om de nordvästskånska badorterna som Erik Magnusson och Frederic Täckström gjort. Boken är en så kallad coffee table book på 240 sidor.
Stäng
360.00kr

Det hemliga Malmö

Journalisten Lena Breitner och den tidigare underrättelseagenten Gunnar Ekberg berättar i sin nya bok om Malmös hemliga historia. I 38 kapitel skildrar de hur Malmö genom olika tider varit platsen för spioner, agenter, dubbelagenter och terrorister. Boken inleds med motståndsrörelsen mot Karl X på 1600-talet och Karl XII:s hemlige spion, här berättas om sprängningen av Amalthea, Lenins genomresa genom Malmö, ryska och östtyska agenter under kalla kriget och hemliga besök av IRA, Baader Meinhof-ligan och PFLP. En stor del av boken handlar om Malmö under andra världskriget och de engelska, tyska, svenska och danska agenter som arbetade här för att vinna kriget åt sin sida.
Stäng
260.00kr

Backarna - Liv och historia i en förstad

Stadsdelen Kirseberg i Malmö kallas i folkmun för Backarna. Området växte fram som en förstad till Malmö under industrialismens genombrott under andra halvan av 1800-talet och hade länge ett dåligt rykte som tillhåll för tjuvar, bråkmakare och fyllbultar. På 1970-talet hotades de äldsta delarna att rivas men en stor folkopinion såg till att rädda många av de byggnader som skulle saneras. Backarna - Liv och historia i en förstad (Kira förlag) är en återutgivning av Anna Margarethe Thagaards bok från 1985 som länge varit slut. Boken har tre delar: Kirsebergs historia, Livet på Backarna och Kirsebergs framtid och innehåller ny och omarbetad information framför allt om stadsdelens historiska skede.
Stäng
380.00kr

Tidernas hästaffärer

Hästhandlare har ofta varit original med stora personligheter. På Sjöbo marknad roade de varje år publiken med sina teatrala affärsuppgörelser, Bibeltjocka plånböcker och egensinniga sätt att uppträda. Deras rykte var inte alltid det bästa, inte heller hästarnas... Tidernas hästaffärer (Landsbygdens bok) är en kärleksfull skildring av hästhandlaryrket genom olika tider. Författaren och fotografen Bo Ingvar Svensson berättar i ord och bild om kända hästhandlare från förr och nu, besöker hästauktionerna i Sverige och ger en mustig skildring av hur det egentligen gick till på hästmarknaderna i Sjöbo.