249.00kr
LUGI är en klassiker inom svensk idrottsrörelse. Handbollsföreningen i Lund är en av Sveriges största och bästa föreningar både på herr- och damsidan och har genom åren haft en stor ungdomsverksamhet som fostrat många elitspelare. Tomas Östlund berättar i boken Det vinröda trädet (LUGI Handboll) om föreningens historia och alla profiler som verkat i klubben. Boken är på hela 416 sidor och rikt illustrerad med bilder. Ett måste för alla med ett vinrött hjärta!
280.00kr
Den judiska församlingen har i mer än 150 år spelat en viktig roll i Malmös historia. När församlingen grundades 1871 fanns bara ett par hundra judar i Skåne men i det oroliga 1900-talets början var det många europeiska judar som sökte sin tillflykt till Malmö. Vid krigsslutet 1945 kom tusentals överlevande från Förintelsen till Sverige och många valde att stanna kvar i Malmö. Författaren och journalisten Arne Järtelius berättar i boken Judar och andra Malmöbor 1933-1951 (Kira förlag) om de kritiska åren kring andra världskriget när församlingen i Malmö hjälpte till att ta emot flyktingar från de tyska koncentrationslägren men också kämpade mot antisemitism och nazism på hemmaplan. Boken är på 329 sidor.
256.00kr
Upplandsgatan sträcker sig mellan Nobelvägen och Södra Förstadsgatan, en liten bit norr om Dalaplan. Gatan kom till på 1930-talet när ett koloniområde söder om Södervärns station bebyggdes. Peo Gertsson och Bertil Wilhelmsson växte upp här på 1950- och 60-talet och har nu samlat sina egna och andras minnen från stadsdelen. Upplandsgatan - Historien om en gata i Malmö och dess omgivningar (Byahornet förlag) är en historisk resa från Triangeln ner till Blekingsborg i söder, Pildammarna i väster och Heleneholm i öster. Boken berättar om folket som bodde här förr i världen och om sällsamma saker som hände i kvarteren. Vem känner till exempel till idag att Malmö Tivoli under några år kring förra sekelskiftet låg vid Friisgatan?  Upplandsgatan - Historien om en gata i Malmö och dess omgivningar är på 331 sidor och innehåller ett stort bildmaterial, varav mycket aldrig tidigare har publicerats.    
235.00kr
Någon har påstått att det är sällan man träffar två skåningar som är överens om vad som är Österlen. Med tiden har begreppet blivit ett varumärke värt mycket pengar. Det är fint och härligt att bo på Österlen och som följd härav tänjer en del väldigt gärna på gränserna. Författaren Bertil Wilhelmsson, redaktör för tidskriften Byahornet, lutar sig mot gamla tiders auktoriteter som Theodor Tufvesson i Borrby och slår fast att det är Albo, Järrestads och Ingelstads härader som är Österlen. Tills annat har bevisats. I boken Anteckningar från Österlen (Byahornets förlag) berättar Wilhelmsson om gamla profiler som kronlänsman Montan, om de försvunna byarna Knäbäck, Killehusen och Kyrkokkullen och om livet i gamla tider i Brantevik, Gislövshammar och Skillinge. Dessutom avslöjas den verkliga personen bakom Piratens vallackare. Anteckningar från Österlen är på 360 sidor och rikt illustrerad.
410.00kr
På över 700 sidor berättas historien om Romeleåsen och socknarna Veberöd, Gödelöv, Genarp, Slimminge, Blentarp och Everlöv. Författaren Bertil Wilhelmsson är redaktör för tidskriften Byahornet och kan sitt historiska Skåne! Här får läsaren bekanta sig med livet i den lilla byn Dörröd, träffa två mördare i Veberöd och besöka Gödelöv de första århundradena efter Kristus. Man gör ett nerslag i Björnstorps slott, besöker trollen på Romeleklint och hälsar på glasögonmannen i 1400-talets Everlöv. Minnen från Romeleåsen (Byahornets förlag) består av två delar och är en rik läsning för den som intresserar sig för det gamla Skåne.
250.00kr

En resa genom Fritiof Nilsson Piratens Skåne

Fritiof Nilsson Piraten är en skånsk ikon som har gett oss romanfigurer som Bombi Bitt, patron Esping, Texas Ros och bokhandlaren Jacob. Och trots att det är nu är femtio år sedan han gick bort så lever minnet av den egensinnige författaren kvar. Nu har Tomas Ekström, medlem i Piratensällskapet och redaktör för dess tidning Piratenposten, och fotografen Mia-Maria Lindgren skrivit en bok om Piratenland - En resa genom Fritiof Nilsson Piratens Skåne (Ekström & Garay förlag). Ekström och Lindgren besöker naturligtvis Färs härad, det vill säga större delen av nuvarande Sjöbo kommun, och södra delarna av Hörby med Vollsjö där Piraten växte upp som påg, men gör även nerslag i Kivik och andra delar av Österlen dit Piraten förlade många av sina historier. Boken rundas av med besök i Lund och Savoy hotell i Malmö där Piraten ofta höll till på senare år. Piratenland är på 260 sidor och rikt illustrerad.
320.00kr

Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild

Fotboll är inte bara ett spel mellan två lag som försöker sparka en boll i mål, det är också ett kulturellt fenomen. Idrottshistorikern Torbjörn Andersson har i boken Fotbollens kuriosakabinett (Arx förlag) samlat och dokumenterat fotbollens kulturarv. Tillsammans med fotografen Edvard Koinberg har han inventerat Kungliga Bibliotekets samling av affischer, Fotbollförbundets samling av historiska klenoder och forskat i både landslagens och småklubbarnas arkiv. Resultatet har blivit en underbar blandning av högt och lågt: konst, matchprogram, tröjor och skor, vykort, pokaler, leksaker och supporterprylar. Boken är på hela 480 sidor och innehåller nära 900 bilder som berättar den svenska fotbollens kulturhistoria.
270.00kr

Människor, Minnen, Myter

Svaneholms slott på Österlen är en vacker renässanspärla. Det började byggas på 1530-talet när Skåne fortfarande var danskt och bär på en rikhaltig och spännande historia. Det var till exempel här som Rutger Macklean verkade i slutet på 1700-talet när han reformerade det svenska jordbruket och på slottet finns alltjämt ett Mackleanrum med minnen och reliker från hans tid. I boken Svaneholm - Människor, Minnen, Myter (Kira förlag) berättar historikern Carin Bergström och museimannen Håkan Cerne slottets historia och tar även läsaren med på en vandring i parken och de natursköna omgivningarna. Boken är på 162 sidor och rikt illustrerad.
250.00kr

Men Lundagård lever

Sveriges äldsta studenttidning, Lundagård, har fyllt 100 år. Den grundades redan 1920 och har genom åren varit en plantskola för blivande journalister, politiker, författare och samhällsdebattörer. På redaktionen i AF-Borgen har färgstarka profiler som Hasse Alfredson, Per T Ohlsson, Rakel Chukri, Hjalmar Gullberg, Per Gahrton, Torgny Segerstedt och Karin Olsson satt sina avtryck. I Men Lundagård lever (Helium Press) tecknas tidningens hundraåriga historia på över 360 sidor och med ett rikt bildmaterial. Bland de medverkande skribenterna finns PM Nilsson, Ida Ölmedal, Kalle Lind, Helena Thorfinn, Gunnar Wetterberg, Lotte Möller och många fler. Boken släpps den 20 maj 2021.
270.00kr

Sofieros trädgårdsbok

Sofiero och dess slottsträdgård är ett populärt besöksmål för den som vill njuta av vacker natur. I boken Sofieros trädgårdsbok (Bokförlaget Arena) ger dagens trädgårdsexperter på Sofiero praktiska tips och råd hur man vårdar sin egen trädgård. Läsaren får bland annat lära sig hur man skapar formstarka trädgårdsrum och kan bygga upp blomsterbäddar där växternas blomning avlöser varandra från vår till höst. Boken på 208 sidor är författad av Nina Nordh och rikt illustrerad med båda nytagna och historiska fotografier och även ritningar och skisser.