260.00kr

Historien om Arbetet och den sista striden

Tidningen Arbetet i Malmö grundades redan 1887 av Axel Danielsson. Från början var det en veckotidning men blev snart en flerdagarstidning och var under hela 1900-talet socialdemokratins flaggskepp. Konkurrensen med Sydsvenskan var länge hård men år 2000 tvingades Arbetet ge upp kampen och gick i konkurs trots många försök att rädda tidningen. I boken Historien om Arbetet och den sista striden (Premiss förlag) berättar den sista chefredaktören Bo Bernhardsson om tidningens historia, om några av de profiler som verkat i tidningshuset på Bergsgatan, om den tuffa upplagekampen med Sydsvenskan och om dramatiken under de sista åren när tidningen kämpade för sitt liv. Boken är på 228 sidor.  
240.00kr

Historien om Fiendens Musik och Lunds rockscen 1977-1981

Fiendens Musik var ett rockband från Lund som slog igenom i slutet av 1970-talet. Gruppen inspirerades av den tidiga punkrörelsen och spelade tillsammans med band som Ebba Grön och Dag Vag. En av medlemmarna i bandet, journalisten Karl G Jönsson, har nu skrivit gruppens historia och berättar i boken En spark rätt i skallen (Helium Press) om extatiska Stockholmsspelningar, Mats Olssons raseriutbrott i Expressen och det komplicerade förhållandet till proggrörelsen. Boken släpps första veckan i december 2021. Boken är på 352 sidor och rikt illustrerad med bilder, inte minst av den välkände fotografen Mats Bäcker som var en av grundarna till Fiendens Musik.
250.00kr

140 år 1881-2021

Malmö Förskönings- och Planteringsförening har haft en enorm betydelse för kultur- och parklivet i Malmö. Föreningen har stöttat en lång kulturella projekt för att göra Malmö till en "grönare, vackrare och hälsosammare" stad. Nu firar föreningen 140-årsjubileum och uppmärksammar sin egen födelsedag med en bok om föreningens historia. Varje decennium från grundandet 1881 har fått ett eget kapitel där författarna lyfter fram några av alla de projekt som föreningen stöttat: allt från anläggning av parker till uppförande av statyer, renovering av byggnader och annan kulturminnesvård. Boken är på 196 och rikt illustrerad med bilder.  
220.00kr
Ystad är en av Skånes vackraste städer. Författaren Bengt Karlsson berättar i boken Strandhugg i Ystad med omnejd (Kultursmedjan Lundensis) om Ystads historia och gör också nedslag i orterna längs sydkusten som Abbekås, Hörte och Skateholm. Boken är på 144 sidor och rikt illustrerad med historiska bilder, vykort och gamla tidningsklipp som berättar om denna pärla på skånska sydkusten.
290.00kr

Kivik Vitemölla Skillinge Brantevik Baskemölla & Vik

Österlen är fantastiskt. Författaren Bengt Karlsson har förälskat sig i denna del av Skåne och berättar i sin bok om fiskelägenas historia. Varje ort får sitt eget kapitel där författaren fördjupar sig i bebyggelse, miljö, kända och intressanta personer samt lite kuriosa som är kul att känna till. Älskade fiskelägen (Kultursmedjan Lundensis) är på 144 sidor och rikt illustrerad med historiska bilder, vykort och tidningsklipp som berättar om denna vackra kust i Skåne.
249.00kr
LUGI är en klassiker inom svensk idrottsrörelse. Handbollsföreningen i Lund är en av Sveriges största och bästa föreningar både på herr- och damsidan och har genom åren haft en stor ungdomsverksamhet som fostrat många elitspelare. Tomas Östlund berättar i boken Det vinröda trädet (LUGI Handboll) om föreningens historia och alla profiler som verkat i klubben. Boken är på hela 416 sidor och rikt illustrerad med bilder. Ett måste för alla med ett vinrött hjärta!
280.00kr
Den judiska församlingen har i mer än 150 år spelat en viktig roll i Malmös historia. När församlingen grundades 1871 fanns bara ett par hundra judar i Skåne men i det oroliga 1900-talets början var det många europeiska judar som sökte sin tillflykt till Malmö. Vid krigsslutet 1945 kom tusentals överlevande från Förintelsen till Sverige och många valde att stanna kvar i Malmö. Författaren och journalisten Arne Järtelius berättar i boken Judar och andra Malmöbor 1933-1951 (Kira förlag) om de kritiska åren kring andra världskriget när församlingen i Malmö hjälpte till att ta emot flyktingar från de tyska koncentrationslägren men också kämpade mot antisemitism och nazism på hemmaplan. Boken är på 329 sidor.
256.00kr
Upplandsgatan sträcker sig mellan Nobelvägen och Södra Förstadsgatan, en liten bit norr om Dalaplan. Gatan kom till på 1930-talet när ett koloniområde söder om Södervärns station bebyggdes. Peo Gertsson och Bertil Wilhelmsson växte upp här på 1950- och 60-talet och har nu samlat sina egna och andras minnen från stadsdelen. Upplandsgatan - Historien om en gata i Malmö och dess omgivningar (Byahornet förlag) är en historisk resa från Triangeln ner till Blekingsborg i söder, Pildammarna i väster och Heleneholm i öster. Boken berättar om folket som bodde här förr i världen och om sällsamma saker som hände i kvarteren. Vem känner till exempel till idag att Malmö Tivoli under några år kring förra sekelskiftet låg vid Friisgatan?  Upplandsgatan - Historien om en gata i Malmö och dess omgivningar är på 331 sidor och innehåller ett stort bildmaterial, varav mycket aldrig tidigare har publicerats.    
235.00kr
Någon har påstått att det är sällan man träffar två skåningar som är överens om vad som är Österlen. Med tiden har begreppet blivit ett varumärke värt mycket pengar. Det är fint och härligt att bo på Österlen och som följd härav tänjer en del väldigt gärna på gränserna. Författaren Bertil Wilhelmsson, redaktör för tidskriften Byahornet, lutar sig mot gamla tiders auktoriteter som Theodor Tufvesson i Borrby och slår fast att det är Albo, Järrestads och Ingelstads härader som är Österlen. Tills annat har bevisats. I boken Anteckningar från Österlen (Byahornets förlag) berättar Wilhelmsson om gamla profiler som kronlänsman Montan, om de försvunna byarna Knäbäck, Killehusen och Kyrkokkullen och om livet i gamla tider i Brantevik, Gislövshammar och Skillinge. Dessutom avslöjas den verkliga personen bakom Piratens vallackare. Anteckningar från Österlen är på 360 sidor och rikt illustrerad.
410.00kr
På över 700 sidor berättas historien om Romeleåsen och socknarna Veberöd, Gödelöv, Genarp, Slimminge, Blentarp och Everlöv. Författaren Bertil Wilhelmsson är redaktör för tidskriften Byahornet och kan sitt historiska Skåne! Här får läsaren bekanta sig med livet i den lilla byn Dörröd, träffa två mördare i Veberöd och besöka Gödelöv de första århundradena efter Kristus. Man gör ett nerslag i Björnstorps slott, besöker trollen på Romeleklint och hälsar på glasögonmannen i 1400-talets Everlöv. Minnen från Romeleåsen (Byahornets förlag) består av två delar och är en rik läsning för den som intresserar sig för det gamla Skåne.