Feature

Beatles i Falsterbo

[av_layerslider id=’4′]

[av_textblock size=’30’ font_color=” color=”]

En macka på restaurang Tunneln i Malmö

[/av_textblock]

[av_one_half first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_image src=’https://bilderisyd.se/wp-content/themes/enfold/config-templatebuilder/avia-template-builder/images/placeholder.jpg’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’][/av_image]
[/av_one_half]

[av_one_half min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
[av_font_icon icon=’ue801′ font=’entypo-fontello’ style=” caption=” link=” linktarget=” size=’40px’ position=’left’ color=”][/av_font_icon]

Det var en oktoberdag 1967 och fotografen Torbjörn Carlson fick ett tips att George Harrison och Paul McCartney i The Beatles var i Malmö och satt och åt på hotell Tunneln.

– Eftersom jag befann mig i närheten beslöt jag mig för att titta in på Tunneln och se om det var sant. Jag trodde faktiskt inte på det, utan misstänkte att någon kunde ha sett ett par långhåriga killar som liknande George och Paul, berättar Torbjörn Carlson.

Men i entrén förstod han att det var sant när portieren lite upphetsat pekade: “De sitter där inne”.

– De satt verkligen där och jag bestämde mig för att smälla en bild direkt. Där satt de med sina mjölkglas och var sin kopp kaffe. Efteråt frågade jag om det var okej att ta en bild, men då var det ju för sent, “du har ju redan gjort det”, som de sa. Men både George Harrison och Paul McCartney var vänliga och sedan satte vi oss ner och pratade med dem, säger Torbjörn Carlson.

Varför var då två av världens mest berömda popartister i Malmö?

Jo, de var på väg till Falsterbohus i Skanör Falsterbo för att träffa sin meditationslärare Maharishi Mahesh Yogi. Den indiske gurun hade kommit till Sverige ett par månader tidigare för att starta en meditationsskola och hade fastnat för det ståtliga hotellet nere på näset.

Tanken var att de båda Beatlarna skulle träffa honom i all hemlighet, men ryktet gick snabbt och dagen därpå var hotellet belägrat av journalister, fotografer och fans som ville få en skymt av McCartney och George Harrison.

Efter ett dygns mediterande i Falsterbo återvände de båda popstjärnorna till Malmö, förföljda av ett stort pressuppbåd. På väg till Flygbåtarna och båten till Köpenhamn lyckades Sydsvenskans vikarie Lena Rosendahl klämma sig fram för att ställa en fråga till George Harrison och åtminstone få något pratminus med sig till tidningen.
– I det ögonblicket förvandlades min hjärna till ett stort svart hål, skrattar Lena Rosendahl. Nåt måste jag ju fråga, men vad?
Efter några oändliga sekunder lyckades hon till slut pressa fram sin fråga:
– Och vad håller ni på med just nu?
– Vi håller på att gå ombord en båt, svarade en artig George Harrison och klev ut på landgången.
Och det var allt.
Den unga reportern hann inte ställa några fler frågor om den nya skivan eller filmen, och det blev inget scoop att komma hem med till tidningen.
– Men jag fick ändå fast jobb på Sydsvenskan, berättar Lena Rosendahl.

Joakim Berglund
[/av_textblock]
[/av_one_half]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *