BILDER I SYD

Skånes moderna historia i bild

Bilder i Syd AB är ett fristående bolag som äger rätten att sälja bilder och förstasidor ur HD-Sydsvenskans bildarkiv. Bolaget grundades våren 2011 av Joakim Berglund som tidigare varit bildchef på tidningen (2005-2008).

HD-Sydsvenskans bildarkiv består av cirka 10 miljoner bilder, huvudsakligen från Malmö, Lund och övriga Skåne från 1900-talets början och fram till våra dagar. Det är ett av Sveriges största och mest välskötta bildarkiv. I arkivet ingår arkiv som genom åren har köpts in av Sydsvenskan, till exempel Skånereportage och Bertil Rubins samlingar. I arkivet ingår också tidningen Arbetets bildarkiv.

Det är endast en bråkdel av bildarkivet som finns digitalt sökbart. Bilder i Syd har därför startat ett digitaliseringsprojekt för att göra fler bilder ur arkivet tillgängliga. Nästan varje dag läggs nya bilder ut på sajten bilderisyd.se. Om du inte hittar den bild du söker är du välkommen att skicka oss ett mejl på adressen info@bilderisyd.se

Bilderna du ser på sajten är lågupplösta tittbilder. När du som kund beställer en bild tar vi fram den högupplösta bilden, behandlar den i Photoshop (tar bort damm och eventuella skråmor/skador) och skickar till dig. Bilderna är som regel 300 dpi och A4-storlek. Vattenstämplarna tas bort på beställda bilder.

Bilder i Syd finns sedan våren 2017 i Tyghuset i Landskrona och utgör en viktig del i det Fotohistoriska centrum som nu är under uppbyggnad i Landskrona.

Joakim Berglund

Direktören för det hela

Elin Pålsson

Inramningar och bildbehandling